Maklumat Am

//Maklumat Am

RANCANGAN KHAS PENDIDIKAN YAYASAN SELANGOR – MAKLUMAT AM

Merupakan kerjasama Yayasan Selangor dengan Kementerian Pelajaran Malaysia untuk menempatkan dan menaja pelajar-pelajar di sekolah-sekolah terpilih yang tinggal di asrama atau berulang dari rumah.
Sasaran adalah pelajar-pelajar Tingkatan Satu (lepasan UPSR).

KRITERIA KELAYAKAN PERMOHONAN :

i. Menduduki Peperiksaan UPSR pada tahun 2017 dan mendapat 6A atau sekurang-kurangnya 4A 2B/2C (daripada 6 matapelajaran wajib ambil) dan lulus semua matapelajaran.

ii. Bersekolah rendah di Negeri Selangor (keutamaan untuk pelajar luar bandar) dan sekolah rendah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.

iii. Pemohon atau ibu atau bapa lahir di Selangor atau bermastautin sekurang-kurangnya 10 tahun (pemastautin mesti mengisi Borang Pengesahan Pemastautin).

iv. Pemohon dari keluarga yang mempunyai pendapatan per kapita (pendapatan ibu bapa bahagi jumlah tanggungan) kurang RM2000.00 sebulan.

v. Pemohon, ibu dan bapa adalah warganegara Malaysia.

vi. Pemohon sihat fizikal, mental dan emosi dengan mendapat pengesahan doktor. Pemohon tidak cacat fizikal yang menyukarkan bergerak atau berjalan seperti naik turun bas, bersukan dan lain-lain.
ASRAMA / SEKOLAH PILIHAN :

Asrama Pusat Yayasan Selangor

Asrama Pusat Yayasan Selangor adalah asrama di bawah Pengurusan Yayasan Selangor sepenuhnya.

Terdapat 2 buah Asrama Pusat yang berada di bawah Pengurusan Yayasan Selangor iaitu :

• Asrama Yayasan Selangor Sabak Bernam (AYSSB)
  • Asrama Yayasan Selangor Klang (AYSK)

Persekolahan Pelajar Asrama Pusat
Pelajar akan bersekolah di salah sebuah sekolah berikut berdasarkan kriteria-kriteria tertentu yang ditetapkan oleh JPNS dan Yayasan Selangor iaitu :Pelajar-pelajar akan bersekolah di sekolah-sekolah terpilih di bawah kawalan Jabatan Pendidikan Negeri Selangor (JPNS).

• Asrama Yayasan Selangor Sabak Bernam (AYSSB)
  • Asrama Yayasan Selangor Klang (AYSK)

Persekolahan Pelajar Asrama Pusat

Asrama Daerah Yayasan Selangor

Asrama Daerah di Negeri Selangor terdiri daripada :

Asrama Daerah di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur terdiri daripada :
1. SMK Victoria (lelaki sahaja) – UPSR 6A sahaja
2. SMK Seri Bintang Utara (lelaki dan perempuan)
3. SMK Tinggi Setapak (lelaki sahaja)
4. SMK Raja Abdullah (lelaki sahaja)

Tanpa Asrama / Berulang dari Rumah
* Pelajar-pelajar akan bersekolah di sekolah-sekolah terpilih di bawah kawalan Jabatan Pendidikan Negeri Selangor (JPNS) dan Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JPWP).

* Pelajar berulang alik ke sekolah dari rumah masing-masing.

* Para pelajar akan ditempatkan di salah sebuah sekolah berikut

By | 2018-04-02T06:26:17+00:00 July 31st, 2012|Masuk Asrama|0 Comments